» Alles over Apostilles.

 

Apostilleverdrag van 5 oktober 1961

Heel wat landen hebben het apostilleverdrag van 5 oktober 1961 ondertekend om de legalisatieprocedure te vereenvoudigen. Documenten met een apostille zijn rechtstreeks geldig in het doelland en dienen geen verdere legalisatiestappen te ondergaan. 

Dankzij deze vereenvoudigde procedure spaart u voor Belgische documenten 2 stappen uit:

1) legalisatie op het consulaat/ambassade van het land van bestemming is niet meer nodig (legalisatie van handtekening FOD BZ)

2) legalisatie op het ministerie van buitenlandse zaken in het land van bestemming is ook niet meer nodig (legalisatie van de handtekening van de consul/ambassadeur in Brussel

Elk land beslist zelf welke autoriteit de apostilles mag afleveren. In België is het FOD Buitenlandse Zaken die de apostille aflevert. In Nederland is het de rechtbank die de apostille aflevert. Hierdoor is het in sommige landen gemakkelijker en sneller om aan een apostille te geraken dan in andere landen. 

Apostille in België

Om in België een Apostille te verkrijgen dient u naar de legalisatiedienst van FOD Buitenlandse Zaken te gaan in Brussel. U kan hier een afspraak maken dan wordt u snel bediend. Als u geen afspraak maakt dan moet u mogelijks een paar uur in de rij staan.

U kan enkel een apostille verkrijgen op een document dat ondertekend werd door een ambtenaar wiens handtekening werd geregistreerd in het handtekeningenregister van de legalisatiedienst van FOD Buitenlandse Zaken. Indien de handtekening nog niet werd geregistreerd, dan zult u eerst enkele voorafgaande legalisaties moeten uitvoeren tot dat u een handtekening bemachtigt van iemand die wel is geregistreerd. Een document van de gemeente dient bijvoorbeeld getekend te zijn door de burgemeester of een schepen, en niet door een "gemachtigde beambte". De handtekeningen van de "gemachtigde beambtes" staan niet geregistreerd bij FOD Buitenlandse Zaken.

Tot voor kort plaatsten ze een apostillesticker op de achterkant van uw document met bovenaan het woord APOSTILLE. 

Vanaf 1 mei 2018 werden alle stickers vervangen door elektronische apostilles. Nu worden er geen apostillestickers meer geplaatst. U toont uw orgineel document aan de legalisatiebeambte van FOD Buitenlandse Zaken en u geeft uw e-mailadres op. U betaalt 20€ met een bankkaart (cash wordt niet aanvaard !) en binnen enkele minuten krijgt u uw elektronisch getekende apostille in uw mailbox. U kunt die dan van thuis uit elektronisch doorsturen naar de instantie die ze nodig heeft, of u kan ze zelf afprinten en aan uw origineel document nieten.

Voor landen die niet deelnemen aan het Apostilleverdrag kan en mag FOD Buitenlandse Zaken GEEN Apostille afleveren. In dit geval krijgt u nog een sticker, zoals vroeger, maar dan zonder het woord APOSTILLE op de sticker. Na FOD Buitenlandse Zaken moet u dan uw Belgische documenten nog laten legaliseren door de ambassade van het doelland en in sommige gevallen ook nog door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het doelland zelf.

België heeft bezwaren tegen de toetreding van enkele landen waaronder bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek. Voor deze landen kunt u dan ook geen Apostille verkrijgen.

Flanders Translations kan u bijstaan in het legalisatieproces en kan de legalisaties voor u uitvoeren in België.

 

Eigenschappen van de Apostille

De apostille kan een stempel, een sticker of een los blad zijn.

Bovenaan staat altijd de titel APOSTILLE en daaronder de zin "Convention de La Haye du 5 octobre 1961". De titel en zin zijn altijd in het Frans. De deelnemende landen mogen deze zin niet vertalen naar een andere taal. Deze zin laten we dus ook in onze vertalingen  altijd in het Frans staan..

De rest van de gegevens mogen in de officiële taal van de het land dat de apostille afgeeft. Meestal hoeven deze gegevens niet vertaald te worden, want de gegevens zijn makkelijk te begrijpen omdat het formaat in alle landen hetzelfde is. Er zijn echter wel enkele landen en gemeentes die wel eisen dat we de apostille ook vertalen.

 

Nuttige links ivm de Apostille

 

FOD Buitenlandse Zaken

adres en openingstijden

Lijst deelnemende landen

Op deze lijst vindt u de deelnemende landen en de landen waartegen België een bezwaar heeft.

Afhaaldres per land

Waar kan ik een apostille afhalen? 

Website Haagse Conferentie

Alles over de apostille.

Apostille opzoeken 

Controleer de echtheid van uw apostille. Link per land.

 

Voorbeeld van een elektronisch getekende Apostille uit België:

 

Contact

  • Hogeweg 2 / B-9320 Aalst (enkel op afspraak)
  • TEL +32 485 94 88 62
  • FAX +32 53 89 02 89
  • WhatsApp +32 485 94 88 62
  • info@flanderstranslations.be
  • flanderstranslations

Vraag hier uw prijsofferte   

Bezoeken 814047  

Guateportal.Com